mandag den 1. september 2008

Ting 17: Wærktøjer til wiki

Var inde og sammenligne en række forskellige værktøjer til selv at skabe en wiki. Sørgede lige for at bookmarke oversigtssiden http://www.wikimatrix.org/ - på min side på del.ico.us. og opdagede at jeg delte siden med 8.211 andre brugere

Synes ikke f.eks. PBwiki er et specielt godt program. Har derimod udvalgt og testet wetpaint.com i en wiki til spilgruppen. Mere om det i næste ting.

Ting 16: Søg med Technorati

Er det at blogge ikke bare ligegyldig snik-snak? Noget for kun den nærmeste vennekreds. Nej, slet ikke. Selve ideen med at skabe en søgemaskine, der søger i blog-indlæg (både titel, indhold og tags) siger seriøst noget om forventningerne til de informationer, som de enkelte bloggere putter ned i deres indlæg. På blog-søgemaskinen Technorati.com finder du mere end 80 millioner blogs.

Hvis du vil følge med i, hvad der bliver skrevet på danske blogs, så prøv også at besøge Overskrift.dk og se, hvad du kan finde der. Siden opdaterer løbende indhold fra mere end 100.000 danske weblogs. Tag-clouds er her en vidunderlig lille overskuelig grafik.

NB: Med Explorer 7 følger en søgefunktion til Blogs (find blogs on your favorite topics) - en orange knap til værktøjslinien med et stort hvidt B i. Det er efterhånden en værdifuld funktion.

Læs mere om Technorati på informationsportalen: http://www.informationsportalen.dk/artikelarkiv/artikler/art1846.htm

Ting 15: Del med del.icio.us

Nej, hverken bibliotekarer, it-folk eller kommunikationsfolk har eneret på at lave linklister og udvikle databaser. Brugerne gør det hele selv på forskellige online bookmark-sider og deler dem med hinanden. Del.icio.us var én af de første hjemmesider, hvor man kunne gemme sine favoritsider og dele dem med andre brugere fra hele verden. For at kunne genfinde siderne opstod tagging-systemet, som går ud på at brugerne ufhængigt af hinanden tildeler siden 'tags', som bedst kan oversættes med en slags emneord. Brugerne kender altså ikke til hinandens kriterier for at vurdere siderne.

Denne diciplin med tildeling af emnenord i bibliografiske databaser har tidligere været forbeholdt eksperter, der først opfandt de hierakiske systemer og klynger ef emneord i grupper, og derefter registrerede de posterne. Med tagging-systemet er det omvendt. Først registrerer brugerne posterne og tildelser dem emneord og siden kan emneordene samles i klynger og udgøre et eller andet hieraki. Og hver dag opstår der nye. I princippet er der ingen grænser for hvílke emneord, der kan tildeles. Al styring overlades - ligesom i wikipedia - til brugerne.

Kan det overhovedet lade sig gøre? Falder systemet ikke fra hinanden hvis ikke eksperten holder sammen på det hele? Og der er jo ingen konsistens i folks forskellige måder at tagge på...!

Del.icio.us er et vanvittigt spændende projekt, som allerde har fået stor indflydelse på måden at skabe databaser på i dag, hvor tempoet i den stadig stigende informationsmængde kan vælte nok så velgennemtænkte systemer. Tænk f.eks. på tag-clouds som erstatning for et emneregister eller en indholdsfortegnelse.

Jeg brugte selv del.icio.us på mine afsluttende opgaver på Biblioteksskolen. Og det er dér, jeg ser del.icio.us største force - nemlig som dele- og inspirationsside for studerende. Selve det at bruge del.icio.us betyder at brugerne automatisk gennemgår en læringsproces med at udvælge og vurdere information.